ipari víztisztítás az üzemekben
A víz használata, ezáltal tisztasága mindannyiunk számára ugyan olyan fontos. Minden ember tudja, de valójában mégse gondolunk bele, hogy az otthonunkban a csapból folyó víz mennyi folyamaton megy keresztül, mielőtt hozzánk már iható formába megérkezik. A nyers víz emberi fogyasztásra alkalmatlan, hiszen tele van különböző baktériumokkal, szennyeződésekkel. Az ipari vízfeldolgozó üzemeknek az a feladatuk, hogy a nyers vizet megfelelően kezeljék, tisztítsák, szűrjék. Ezek az üzemek mindegyike rendelkezik úgynevezett ipari víztisztító berendezéssel, melyek segítik a víz tisztítását, és ennek folyamatát. Minden üzemben vagy gyáregységben legalább egy (hanem több) víztisztító berendezéssel rendelkezik. Mindegy, hogy hálózati vízről, hűtővízről vagy kútvízről van szó, a tisztításuk mindegyiknek elengedhetetlen. Sok üzemben megtalálhatóak az úgynevezett RO (everse osmosis) víztisztító berendezések, amelyek fordított ozmózison elven működnek, ami egy úgy nevezett membrántechnológiával távolítja el a tisztítani kívánt vízből a szennyezettséget, legyen szó bármilyen kémiai elemről vagy baktériumról. Ennek feladata, hogy nagytisztaságú vizet gyártson, ezt úgy éri el, hogy a nyers vízből szinte teljes mértékben eltávolítja a baktériumokat és a szerves szennyeződéseket. Mivel a folyamat során, szinte 100 % ig megtisztul a víz, így a berendezésben van egy úgy nevezett visszasózó eszköz, amelynek pedig az a feladata, hogy a számunkra fontos ásványsókat visszajuttassa vízbe, és így kapjuk meg az általunk megszokott víz minőségét.