Abszint, ha valami erősre vágyik
Az alkoholokat gyakran kategorizálják az erősségük alapján. A prímet az abszint viszi, átlagosan 45-74% alkoholtartalommal. Korábban jellegzetes zöld színéről volt felismerhető, ma már több színben kapható. Az abszint fő összetevői a fehérüröm, az ánizs és a római édeskömény.
A párlatok családjába tartozó ital magas alkoholtartalmát a benne található illóolajok jelentős mennyisége teszi szükségessé. Az ital eredete ismeretlen. Fehérürömöt már az ókori Egyiptomban és az ókori görögök is használtak gyógyászatra, de a mai értelemben vett párlat először a XVIII. században, Svájcban jelent meg. Az abszintot fogyasztó ember több művész témája volt a festészetben és az irodalomban is. Több országban betiltották vagy korlátozták az alkoholtartalmát.
Írországban tilos árusítani, Szerbiában és Brazíliában csak az 50% fölöttiek tiltottak. Több országban hamisítják, a csillagánizzsal készülő, de ánizst, fehérürömöt és édesköményt nem tartalmazó, likőr jellegű italokat is azonos néven értékesítik. Azok zöld színét mesterséges színezék adja.